Epilepsy is dancing.

Jeg regner sterkt med at alle er klar over hva en rosa sløyfe er og hva den står for og støtter; brystkreft. Jeg ser rosa sløyfer over alt, Oktober var nemlig “Breast Cancer Awareness Month”. Det er veldig bra at folk støtter opp om dette, viser respekt og sprer budskapet videre.

Jeg har lyst til å informere og sette lys på en annen sløyfe som det virker som om de færreste vet hva er. Lilla sløyfe.

Lilla sløyfe står for Epilepsi og November er “Epilepsy Awareness month“. I USA hevdes det at epilepsi tar like mange liv som brystkreft mens seks millioner mennesker på verdensbasis har epilepsi. Epilepsi er og en “skjult lidelse”, det vil si at man ikke kan se hvem som har det.

Jeg fikk diagnosen når jeg var nitten år gammel etter at jeg falt sammen på en butikk en fredags ettermiddag med krampeanfall. Etter flere runder med EEG tester, MR og CT fikk jeg diagnosen uspesifisert epilepsi og begynte på medisiner. Jeg er vel blandt de heldige som ikke har anfall så veldig ofte. Jeg har en venninne som har epilepsianfall mellom 3-18 ganger daglig. Hun er sterk! Hun er blandt de som kan stable seg på beina, si at alt går bra, gi faen i alle blikkene og alle som måtte stirre for deretter å gå videre rett etterpå, som om ingenting har skjedd. I mine øyne er det ekstremt beundringsverdig.

Det sies at man må leve med det. Jeg har før nevnt at jeg har et unormalt behov for å ha kontroll, derfor synes jeg det er vanskelig å svelge fakta, å akseptere at det er sånn det er. “Sånn er det Karianne, du må ta medisiner to ganger om dagen – trolig for resten av livet og uansett hvor mye du skulle ønske det, så må du faktisk akseptere at du aldri har kontroll på om det skjer, når det skjer eller hvor det skjer.”

Folk takler ting forskjellig. Etter mitt andre epilepsianfall på offentlig sted hvor jeg våknet på gulvet, utviklet jeg panikkangst med agorafobi. Hvorfor det? Jeg skal ikke skylde på noen men jeg har aldri følt meg så liten og ynkelig som jeg gjorde når jeg våknet på butikkgulvet mens det sto femten mennesker og stirret hvor ti av dem lurte på om det gikk bra. Ikke stirr, jeg kan ikke noe for det. Til fjortenåringen som lo høyt av det hele – eier du ikke respekt? Om noen får et epilepsianfall og får hjelp, det er nok med en til to stykker – så kan du værsegod gå videre istedenfor å bli stående og stirre. Det er ikke en forestilling, det er ikke en oppmerksomhetssøkende handling.

Har du noen gang lurt på hva du skal gjøre om du kommer over noen som får et epilepsianfall? En undersøkelse gjort av Norsk Epilepsiforbund viser at det er det mange som ikke gjør. Her er en liten oversikt:

 • Vær rolig. Anfallet gir ikke smerter og går oftest over av seg selv i løpet av 2-3 minutter.
 • Sørg for at vedkommende ligger mest mulig bekvemt, samtidig som du beskytter hodet mot støt.
 • Stikk ikke noe mellom tennene – det kan gi tannskader, gi heller ikke drikke.
 • Forsøk ikke å stanse krampene eller “gjenopplive” vedkommende. La vedkommende være i fred til anfallet har gått over av seg selv. Når krampene har gitt seg, er det viktig å sørge for frie luftveier.
 • Legehjelp eller sykehusinnleggelse er bare nødvendig hvis vedkommende er skadet eller anfallet er langvarig – eller hvis det kommer flere anfall i serie uten oppvåkning mellom anfallene.

(listen er hentet fra Epilepsi.no)

Om du skulle lure på overskriften, “Epilepsy is dancing”  så er det tittelen til en sang jeg liker veldig godt av Antony and the Johnsons, her er teksten:

Epilepsy is dancing, she’s the christ now departing, and Im finding my rhythm as I twist in the snow
All the metal burned in me, down the brain of my river that fire was searching for a waterway home
I cry; glitter is love! My eyes pinned inside with green jewels. Hanging like christmas stars from a golden vein
As I came to a screaming, hold me while Im dreaming for my fingers are curling and I cannot breathe
Then I cried in the kitchen how I’d seen your ghost witching as a soldering blue line between my eyes
I cry; glitter is love! My eyes pinned inside sea green jewels. Hanging like Christmas stars from a golden vein
Cut me in quadrants, leave me in the corner, oh now its passing, oh now Im dancin’.

Ville bare dele det. Lilla sløyfe -Epilepsy Awareness Month. 

 

Advertisements

11 Responses to “Epilepsy is dancing.”


 1. 1 LovelyLiller 8. November 2012 at 20:48

  Takk for at du delte det. Jeg visste ikke dette :) <3

 2. 3 Elisabeth Ø. K 8. November 2012 at 22:40

  Åh, så bra at du skriv om det her, for e så mange som ikkje veit det her. Æ trur det også e en del feilinformasjon ute og går om akkurat ka man ska gjøre når noen får anfall, sånn som at æ sjøl har hørt man ska stikke ei pengebok e.l i munnen på vedkommende.

  Det e veldig tøft av dæ å skrive det her, for vet jo at det her e et veldig sårt tema for dæ. Du e så sterk, Karianne <3

 3. 4 destgirl 8. November 2012 at 23:24

  Takk for du delte dette visste heller ikke dette. VIktig sak <3 <3

  Du er også sterk, ville bare si det <3 <3 <3

 4. 5 Snø 9. November 2012 at 08:12

  Bra du har skrevet ned den lista. Veldig mange kan ikke slike basis ting som kan hjelpe. Og det er sjokkerende få som kan førstehjelp! Men spres informasjonen nok, setter det seg vel til slutt ;)

 5. 6 Nikoline 9. November 2012 at 09:18

  Takk for at du deler! Kjenner meg igjen i beskrivelsen av å kjenne seg liten. Jeg fikk mitt første anfall på en flytur til Portugal, da klassen skulle på surfecamp nå i september. Videre falt jeg om på en metrostasjon i Lisboa. Etter dette har jeg falt om både på skolen og på gaten, den følelsen når du skjønner hva som er skjedd er ubeskrivelig grusom. Er nå til utredning for hva det kan komme av, anfallene ligner epileptiske anfall men de finner ingen epileptisk aktivitet. Kjenner meg likevel igjen og setter stor pris på at du deler! Du er beundringsverdig sterk midt oppe i alt dette kaoset, heier på deg!<3

 6. 7 Gjennom livet med søkende trinn 10. November 2012 at 14:41

  Veldig bra at du deler kunnskap med oss. Det er nok altfor få som vet hva man skal gjøre om noen får epilepsianfall. Jeg visste det i hvert fall ikke.

  Du er sterk som står frem med dine problemer, og jeg har vært en beundrer lenge. Du er utrolig tøff!

 7. 8 Linn L. 11. November 2012 at 13:32

  Flott at du deler lista! Jeg hadde trodd at ambulanse var nødvendig!

 8. 9 anna 13. November 2012 at 08:30

  lærte jeg noe nytt idag også :D

 9. 10 Linda 29. August 2013 at 22:29

  Fra første ord fikk du min respekt. Det er stort å kunne dele slike ting med alle.

  Jeg fikk epilepsi mars 2010 og jeg kjenner meg veldig igjen i det du sier om stirrende mennesker og kontrollbehovet. Jeg går ikke ut døra, med mindre jeg har mennesker jeg stoler på, med meg.
  Stå på videre. Jeg håper du kan en dag overvinne din frykt, akkurat som jeg håper å kunne overvinne min.

  <3

 10. 11 LM 13. November 2013 at 16:06

  Var ikke klar over at lilla sløyfe var Epilepsi! Jeg har også epilepsi, har hatt det i 5 år.. alle jeg er sammen med spør hva de skal gjøre om jeg får anfall, og de er egentlig redde for å være at med meg alene – det sårer…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Bloggen skrives av Aria, 25 år.

Mer om meg og bloggen, finner du [HER].

Bloggen inneholder sterke bilder og det finnes innhold som kanskje kan virke triggende enkelte.

Jeg har to hunder jeg til stadighet nevner, lille Zahra som er av rasen italiensk mynde, født i 2006 og Nick, en whippetgutt som ble født i 2012.

Skriving er terapi. Tekstene er personlige, les med respekt.

Alle bildene er tatt av meg selv, med mindre det står kilder under.

Ber om at © respekteres, både i forhold til tekst og bilder!

Kontakt:
ariaolea@gmail.com

Kategorier

Arkiv

Advertisements

%d bloggers like this: