Fear is only as deep as the mind allows.

Tenkte jeg skulle skrive et innlegg om det nye mestringsprosjektet mitt, kanskje kan det være noe for deg? Jeg kjenner i alle fall at jeg blir… stolt, rett og slett stolt når jeg ser mitt eget resultat og framgang. Konseptet er latterlig enkelt, nesten så jeg lurer på hvorfor jeg ikke har tenkt på det før?!

POST-ITS.

Dette er work in progress.
(Den streken i midten er en såkalt “Crack in the wall”, it’s a Doctor Who thing.)

Du trenger:

  • Penn
  • Post-its eller andre små lapper
  • Sticky tac! (såkalt “veggtyggis”) fåes kjøpt hos bokhandlere og Staples vet jeg, sikkert flere andre steder også.
  • Tusjer, fargeblyanter, klistremerker eller annet om ønskelig.

Det jeg gjør er at jeg skriver ned ALT jeg gjør i forhold til å møte angsten og agorafobien. Med ALT mener jeg hver gang jeg går ut av huset og beveger meg forbi postkassa. En lapp for hver ting, målet er jo å samle lapper. Det hadde blitt kjedelig med bare én lapp om dagen. Det føles litt “om å gjøre og samle flest lapper”, litt om et spill for å være ærlig.

Sticky-tac i hjørnene på lappene. Post-its har bare lim på den øverste kanten, ergo vil lappene stå “ut” av veggen, pluss at de gjerne faller ned også. Med Sticky Tac blir de hengende.

Om jeg har vært innom flere butikker enn én, får jeg en lapp per butikk. Jeg skriver dag og dato øverst på lappen, deretter skriver hva jeg har gjort, om jeg var alene eller hvem jeg var sammen med, hvordan det føltes (hvor sterkt var ubehaget i gjeldende situasjon?), samtidig som jeg halvveis tvinger meg selv til å skrive små oppmuntringer på slutten, eksempelvis “you can do it!” eller smilefjes.

Helt til slutt fargelegger jeg bittelitt om jeg skulle føle for det (barnslige gleder.) ;)


Ta-da! 14 lapper iløpet av fem dager. Jeg begynte på lørdag. En del av poenget er at jeg skal SE dem. Jeg kunne selvsagt skrevet det ned i en bok, men hvor ofte åpner jeg den boka og ser hva jeg har klart? Én gang i døgnet, om kvelden når jeg skribler noen ord til før jeg legger meg. Når lappene henger på veggen i stua ser jeg dem hele tiden, de ligger liksom i underbevisstheten hele tiden. Pluss at jeg faktisk (dette hadde jeg ikke trodd!) blir litt gira på å gå ut, lenger enn postkassa altså, bare for å få en ny lapp på veggen, selv om jeg da skriver “MINI-tur med Nick og Zahra.” Alle monner drar, er det ikke slik ordtaket lyder?

Nå er det ikke sikkert at du sliter med angst på samme måte som jeg gjør, ergo kan du lage din egen vri! Jeg har tenkt litt og kommet med noen forslag.

SELVSKADING:

Skriv ned alle gangene du blir trigget, da blir du minnet på alle de gangene du faktisk KLARTE å stå imot. Jeg vet selv hvor lett det er å glemme alle de bittesmå seirene som fort skyves lengst bak i hodet eller forsvinner helt. Poenget er at du klarer mer enn du tror og om du går inn for å skrive det ned – samme så lite og ynkelig du tenker det er – vil styrke deg likevel. Kanskje blir du positivt overrasket når du ser at du klarer mer enn du hadde trodd?
Skriv gjerne også ned alle gangene du klarte å legge fra deg barberbladene når du egentlig hadde “bestemt” deg for at du skulle skade deg.

SPISEFORSTYRRELSER:

  • En lapp per måltid spist og beholdt. Uansett mengde, alt burde telle! Om du klarer hele (les, normale) måltider kan du jo eksempelvis ha en spesiell fargekode på de lappene? (Fargelegging eller markeringstusjer?)
  • En lapp for hver gang du klarer å la være å kaste opp selv om trangen er der.
  • Om du sliter med å veie deg hver dag og skulle ønske du klarte å veie deg sjeldnere – en lapp for hver gang du unngår å veie deg!
  • Sliter du med kroppsmåling? At du bare MÅ se om du klarer å eksempelvis ta rundt låret, håndleddet, om du automatisk teller bein, klemmer på områder du ikke liker, kjenner og måler? En lapp for hver gang du lar være.
  • Om du sliter med å drikke nok – en lapp per glass drikke.
  • Sliter du med overspising? En lapp for hver gang du ikke overspiser når trangen er der.

Dette er bare forslag. Lag dine egne regler, finn noe som funker for deg. Og ikke vær gnien på lappene! Post-it lapper er latterlig billig.

HUSK: Å skrive ned ALT. Ofte er det sånn at du iløpet av en dag har vært gjennom flere utfordringer enn du er klar over, derfor anbefaler jeg deg å ta notater iløpet av dagen! Bruk gjerne telefonen din til dette (er jo ikke alltid man har penn og papir i lomma akkurat, pluss at man som regel ikke roter bort telefonen sin). Selv bruker jeg en app som heter Evernote, har appen både på macen og telefonen, appen synkroniserer automatisk med hverandre, ergo spiller det ingen rolle hvor jeg noterer det.

PLUSS: Å skulle huske på alle de små tingene og notere dem ned iløpet av dagen tar faktisk litt tid, ergo vil du kontinuerlig bli minnet på de positive valgene du tar!

OG: Forhåpentligvis vil du klare å fokusere mer på de tingene du faktisk klarer enn de du ikke klarer. Og om du skulle ha en negativ ting som plager deg veldig, klarer de positive tingene å veie opp for det? For min del kommer jeg også til å skrive ned de gangene jeg får panikkanfall – mine lapper er med fokus på eksponering, unngå isolasjon og unnvikelse. Om jeg hadde laget lappesystem for spiseforstyrrelsen ville jeg IKKE skrevet ned noe som ikke gikk bra, nettopp for å ikke fokusere på det eller gi det oppmerksomhet. Det kommer nye sjanser hele tiden.

TIPS: Om du bor hjemme hos foreldrene dine og ikke har en hel vegg å dedikere til dette, de fleste har vel en skapdør? Eller en dør på rommet ditt?

FARGEKODER:

Dette er et stillbilde fra TV-serien Homeland, det var vel gjerne akkurat her jeg ble inspirert.
Om du sliter med både spiseforstyrrelser, selvskading eller andre ting og har lyst til å lage post-its for mer enn ett problem kan du eksempelvis lage fargekoder for hvert problem? Da har du en slags oversikt.

Poenget er i alle fall å huske på alle de bittesmå seirene som man gjerne glemmer, jeg snakker av erfaring. Når jeg ser på veggen min ser jeg ALT jeg har klart. 14 lapper. Om jeg teller de utfordringene jeg husker, husker jeg bare 5-6 stykker, ergo kan jeg trekke konklusjonen, DET VIRKER. 

Nå er jeg litt spent på å høre hva du tenker om POST-IT prosjektet? Ble du inspirert og kommer du til å teste dette selv? Og hva har du å tape på å prøve? ;) 

Advertisements

28 Responses to “Fear is only as deep as the mind allows.”


  1. 1 Kaktus 6. September 2012 at 19:20

    Jahahaa, din luring! Dette er totally worth a shot. :grin: Takk! :smile:

  2. 2 Sandra Jeanette 6. September 2012 at 20:26

    Synes dette høres bra ut! Er jo kjempebra at du har blitt inspirert til det på egen hånd. Du er flink!
    Dette kan jo brukes til annet også, feks lekselesing, pengesparing osv :’D

  3. 3 Katrine 6. September 2012 at 20:53

    Det var faktisk et godt forslag! Jeg har ikke angst, men er redd veldig mange hverdagslige ting.. Jeg har holdt på med fargelegging i kalenderen min siden februar, hvor jeg farger en dag grønn hvis jeg ikke har selvskadet, rød hvis jeg har selvskadet og rødstripet hvis jeg har vært veldig nær ved å selvskade (altså at Magnus har måttet stoppe meg fysisk). På den måten får jeg kartlegge hvor ofte det faktisk skjer, hvor god kontroll jeg faktisk har, og fokuset forblir på de dagene jeg ikke gjør det. Hver kveld er høydepunktet når jeg får fargelegge en ny dag grønn. Hittil er jeg i min femte mnd skadefri, stort kryss i taket! Jeg bruker post it lapper på mobilen for å skrible ned de vanskelige tankene mine ellers, for å ha dem lett tilgjengelig når jeg er i terapi, så vi kan prate om de aktuelle og konktere situasjonene vi må jobbe med.. :)

  4. 4 Anne Marte 6. September 2012 at 21:31

    Kult! :D Håper det funker!
    Alt som virker positivt er flott (Y)
    Jeg er glad i deg, Karianne! Heia deg ^^,

  5. 5 Laila 6. September 2012 at 21:34

    Sounds very good :mrgreen: Ser for meg den leiligheten der full av lapper etterhvert :wink:

    <3

  6. 6 sunniva. 6. September 2012 at 21:41

    Herregud, så bra det prosjektet høres ut! Og som det virker og. Er glad på dine vegne. Skal se om jeg kanskje gjør det og. :D

    Håper ting lysner litt mer for deg framover og du blir frisk en dag. Du er utrolig vakker, og bare stå på! Stay strong, jeg har truen på deg. <3

    Sender varme, gode klemmer og tanker. :)

  7. 7 Michaela 6. September 2012 at 21:51

    Fantastisk! Så utrolig kreativt. OG veldig flott å høre at det hjelper deg. Flinka! Eneste jeg kan sammenligne med er at hver gang jeg har hatt eksamen så lager jeg gigantiske tankekart med piler og streker og tanker og fakta. Har litt fotografisk hukommelse så husker ting utrolig mye bedre da. Og så er det det med synligheten som du nevnte, veldig sant.

  8. 8 Destgirl 6. September 2012 at 21:56

    Der satt du meg på en lur ide jeg vil også prøve ut :) Er det noe som er vanskelig så er det å se det jeg klarer fremfor det jeg ikke klarer..

    Flink du har vært må jeg si *stolt* <3 <3

  9. 9 Monica 6. September 2012 at 22:30

    Så kult, smart er du :-) Post-IT prosjektet hørtes litt morsomt ut. Dette må jeg teste. :-D

  10. 10 Line 6. September 2012 at 23:19

    dette synes jeg var en super ide! jeg har ikke skadet meg selv på 4 år nå, og trangen er der såpass sjeldent at dette ikke lenger vil være noe for meg, men jeg skulle ønske jeg hadde kommet på noe så smart og lettvint og bare helt perfekt når jeg bestemte meg får å slutte! for det var ikke lett.. gikk jo neste lengre tid fra jeg bestemte meg for å slutte til siste kutt, enn fra første kutt til jeg bestemte meg å slutte.. :/

    ville og tipse deg om en bok, det er http://dinosau.blogspot.no/ som har skrivd den, den heter “hvis jeg forsvinner, ser du meg da?”. den var ekstremt bra, og itillegg til å handle hennes kamp mot spiseforstyrrelsen, handler den og om hennes kamp mot angsten(og depresjonen), om boken ikke er for triggende(jeg synes ikke den var den, men så har jeg selv aldri kommet så dypt inn i spiseforstyrrelsesverden som både henne var og hva du beskriver at du sliter med) vil jeg virkelig anbefalle den :)

  11. 11 Line 7. September 2012 at 02:00

    Synes det høres ut som en veldig god ide jeg Karianne :wink:
    – Og hvis det funker, så er det jo ingenting som er bedre enn det :wink:
    – Jeg for min del har noen andre små ting jeg gjør for å minne meg selv på at jeg har greid flere ting
    enn hva jeg selv husker.
    – Tror alle trenger å finne “sin ting” som funker for dem. Og dett er er ett kjempe godt eksempel!

    klem <3

  12. 12 Hannah 7. September 2012 at 09:16

    Det spørs om jeg ikke må prøve post-it ideen din! Du er så flink som får realisert de kreative ideene dine! Heier på deg :smile:

  13. 13 Adhdrawn 7. September 2012 at 09:28

    dette hørtes absolutt ut som en god ide:) liker det at man faktisk SER fremgang i prosessen da….som du sier, det er jo noe helt annet å skrive det i en bok.
    Dette må prøves ut synes jeg! :razz:

  14. 14 Maren 7. September 2012 at 12:55

    Det virker helt genialt! Det kan jeg “pynte” opp de hvite sykehusveggene på rommet mitt :D Jeg merker hukommelsen min svikter i det siste fordi jeg blir så ekstremt sliten av forferdelige mareritt på natten, så jeg skal lage min egen vri på hva som skal stå på post-it lappene så det er tilpasset meg. Det var virkelig en god ide! Tusen hjertelig takk! Da er det ut og handle inn det som trengs på mandag ^^,

  15. 15 Terese 7. September 2012 at 14:35

    Så utrolig kreativt! :D

  16. 16 Tuva 7. September 2012 at 19:29

    :smile: Ja, jeg ble inspirert, Karianne! Veldig god idé, takk for at du deler!
    Og gratulerer med mange lapper på veggen allerede, bra jobbet <3
    Klem

  17. 17 Anette 7. September 2012 at 19:29

    Fantastisk bra prosjekt, Karianne!!
    Jeg ble deffinitivt inspirert og skal virkelig prøve d ut! :razz:

  18. 18 Linn L. 8. September 2012 at 20:57

    Jeg liker at du er opptatt av å oppmuntre deg selv!

  19. 19 Miss AJ 8. September 2012 at 21:09

    Dette er jo virkelig en fantastisk ide! Og ikke mist et kjempe motiverendes prosjekt å starte med! Takk for att du delte :)

    Selv har jeg en bok jeg skriver ned alle små seirer. Klarer jeg å gå ut på en dårlig dag, skriver jeg det ned. Får jeg en koselig kommentar fra noen eller en koselig mld, skriver jeg det ned. Alle positive opplevelser og mestringer skriver jeg ned. Og det er jo faktisk da man ser hvor mye man har fått til, å hadde jeg ikke skrevet det ned hadde jeg heller aldri tenkt over dem! :)
    Hver minste lille seier og gleder teller!

  20. 20 katastrofekat 9. September 2012 at 12:18

    Dette høres ut som en god idè! Jeg sliter selv med angst, og vet at det ikke er lett å faktisk se hva man får til. Det er så altfor lett å bare se det negative. Jeg tror jeg skal prøve meg på noe lignende selv, for jeg trenger å få flyttet fokuset bort fra det negativet til en forandring.

    Jeg blogger også om det å leve med angst, og har postet en veldig fin video om det å leve med angst, om du er interessert i å se den, finner du den her: http://rimfakse.wordpress.com/2012/09/09/dette-er-det-beste-jeg-har-sett-pa-lenge/

  21. 21 E 9. September 2012 at 19:26

    Åh så utrolig smart! Håper det kan hjelpe deg Karianne :)

  22. 22 Pia 9. September 2012 at 20:39

    Det skal jeg virkelig prøve ut :D som du selv sa: man har jo ingenting å tape på det så hvorfor ikke prøve å se om dette e en måte man kan se tydligere de små gledene man gjør i løpet av dagen :) du kommer virkelig på kreative ting, Karianne <3 ønsker deg masse lykke til <3

  23. 23 Eva Jacobsen 10. September 2012 at 18:49

    Hei, likte forslaget ditt. Lykke til med å samle flere lapper! Jeg har satt opp lenke til dette innlegget på nettstedet mitt. Prøver å samle gode råd fra folk som har erfaring med å takle ulike psykiske vansker – se http://www.dinpsykologonline.com/joomla16/index.php/hvordan-mestre-psykiske-vansker

  24. 24 Anette Johnsen 10. September 2012 at 20:37

    du er en inspirasjon karianne!
    jeg tenker at jeg ikke kan komme noe særlig frem lengre, men når jeg leste dette innlegget vil jeg gjerne gi det et forsøk!
    du er sterk :)

  25. 25 Lilith Ravn 11. September 2012 at 11:02

    Ahh, jeg må så prøve det der ! Tror jeg går for å henge det på innsiden av skapdøra mi på soverommet, selv om jeg har plass til det på veggen. Føler det blir litt mer “privat” inni skapet, og jeg har jo en del besøk så .. Hehe.

    Hvor har du forresten kjøpt de små fargetusjene ? De var kjempesøte ! :)

  26. 26 Emma 11. September 2012 at 11:26

    Klapp for deg altså!!
    Du er din egen beste doctor girl!:D

    For en super ting å gjøre.

    U go girl!

  27. 27 anneilen 11. September 2012 at 12:23

    så utroli smart så lenge det funker for deg er jo det best :) man kan bruke dette på ulike måter i forhold til motivasjon? eller om man har dårli selvtilitt kan man skrive ned en bra ting om seg selv hver dag.. så etter noen uker så ser man at det er mye bra med seg selv.

  28. 28 Vida Cecilie 23. September 2012 at 18:57

    Fikk veldig lyst til å prøve det! Takk for ideen!
    PS- Du er en inspirasjon!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Bloggen skrives av Aria, 25 år.

Mer om meg og bloggen, finner du [HER].

Bloggen inneholder sterke bilder og det finnes innhold som kanskje kan virke triggende enkelte.

Jeg har to hunder jeg til stadighet nevner, lille Zahra som er av rasen italiensk mynde, født i 2006 og Nick, en whippetgutt som ble født i 2012.

Skriving er terapi. Tekstene er personlige, les med respekt.

Alle bildene er tatt av meg selv, med mindre det står kilder under.

Ber om at © respekteres, både i forhold til tekst og bilder!

Kontakt:
ariaolea@gmail.com

Kategorier

Arkiv

Advertisements

%d bloggers like this: