Tyveri og kopiering.

Jeg har tidligere skrevet ett innlegg om kopiering og kreditering, men for noen ser det ikke ut til at budskapet synker inn uansett hvor mang copyrightsymboler man legger til hverken her eller der.

Her om dagen presterte jeg å klikke meg inn på en blogg jeg vanligvis følger med. Overskrifta virket altfor velkjent, kjente humøret stupe. Etterhvert som jeg pløyde meg gjennom teksten ble jeg mer og mer sur samtidig som raseriet bygde seg opp. For all del, det er helt greit å la seg inspireres, men det er forskjell på inspirering og kopiering! Å finne mine egne setninger kopiert ordrett, det gjør meg ganske forbanna. Jeg la igjen kommentaren “du provoserer”, og senere ble innlegget fjernet. Fikk til og med en unnskyldning hos vedkommende, synes det var godt gjort å tørre å be om unnskyldning etterpå (selv om det bare skulle mangle!)

Men det som gjorde meg så opprørt er å se hvordan mennesker som gjemmer seg bak anonyme blogger tar credit for noe man har brukt forferdelig lang tid på å formulere, ikke minst overveie hvorvidt man skal publisere. Jeg skriver utleverende, personlige tekster som jeg legger ned en hel masse tid, tanker og følelser i når jeg skriver. Jeg er ikke anonym og står for det jeg sier. Om andre skulle lese og kjenne seg igjen i mine ord, hvorfor kan de ikke bare skrive sin egen versjon, beskrevet og skildret med egne ord? Og om det blir for vanskelig, så går det jo an å referere HIT, eller hvor enn man nå måtte kjenne seg igjen.

Når kommentarfeltet til copycats florerer av “herregud, du skriver så bra”, så stikker det nemlig litt å vite at det er JEG som har skrevet mange av ordene og formulert setningene, mens copycats sitter der, gjemt bak sine anonyme profiler og soler seg i glansen, rosen, skriver takkekommentarer i øst og vest!

Tenk dere om! Ikke bare er det frekt, stjeling og lavmål, men det sårer faktisk den som blir frastjålet eget arbeid og egne ord.

Advertisements

26 Responses to “Tyveri og kopiering.”


 1. 1 Øyvind Sæther 8. May 2011 at 13:31

  Velkommen til Internett. Alt du skriver er beskyttet av åndsverksloven. Å kalle kopiering av tekster for tyveri er bare teit, brudd på åndsverksloven er.. brudd på åndsverkloven. Det er ikke sånn at det finnes én kopi av teksten din og hvis noen napper den så forsvinner den fra bloggen din… (i motsetning til det så er det slik at om jeg stjeler mobiltelefonen din så har du ikke lenger noen mobiltelefon..).

  Du får bare finne deg i at åndsverkloven betyr null på Internett. Sånn er det bare. Om noen i Norge bryter den og legger ut tekster på en norsk server så kan du kanskje gjøre noe med det. Om noen i India kopierer helle bloggen din og legger den ut på en server i India så.. vel. Hva skal du gjøre med det, liksom?

  At jeg selv synes åndsverksloven burde vært begrenset til f.eks 5 år (holder i massevis) er neo annet. :)

  • 2 arikanne 8. May 2011 at 13:56

   Vel. Selv om det kanskje virker som om det betyr nullniksnada, så er det fortsatt lov å uttrykke seg i håp om at folk gidder å tenke seg om eller respektere :)

 2. 3 julianesofie faktisk 8. May 2011 at 13:34

  herlighet, det skjønner jeg veldig godt at du blir provosert av!

 3. 5 liseliten 8. May 2011 at 14:05

  Jeg har nylig opplevd presis det samme, og det var både utrolig provoserende – OG sårende. Makan til frekkhet!!! Eier de ikke skam? Flott at temaet blir tatt opp, både her, hos Laila og meg selv, og jeg håper mange leser dem, både de som kanskje kunne ha funnet på å gjøre det, og de som faktisk gjør det. Fysj!

 4. 7 vero 8. May 2011 at 20:15

  det viser bare hvor lite folk har å faktisk bedrive tiden sin med, da de må stjele andres liv for å klare å leve et eget. Patetisk, er det det er.
  Jeg vil egentlig velge å kalle det til en viss grad identitetstyveri.
  På en måte kan du se på det som et kompliment; du formulerer deg ufattelig bra, og du skriver som en fantastisk skribent, og selvfølgelig er det folk der ute som blir misunnelige, og tillogmed sjalu.
  Sjalu også på at de ikke “har det fælt nok” – så de ikke får den oppmerksomheten de craver etter uten å stjele andres elendighet. Det er lavmål.
  Hev deg over det, selvom jeg kjenner jeg blir heftig provosert på dine vegne. Jeg kan bare prøve å forsøke å forestille meg hvor provosert DU måtte bli av dette.
  Bare lov meg en ting. Stopp aldri å skrive. Du inspirerer. Og du er en resurs for mange.
  Stå på karianne! Stolt av deg!

 5. 9 Adelen 8. May 2011 at 21:14

  Jeg forstår deg kjempe godt! Og jeg hadde nok blitt ganske så sur og såret selv! Synes det er ganske frekt og ufølsomt av folk å gjøre sånn ;(

 6. 11 M 8. May 2011 at 21:24

  Jeg forstår godt at du blir provosert! Man bør klare å skrive sine egne tekster, spesielt når det gjelder så personlige temaer.

 7. 13 laipai 8. May 2011 at 21:42

  Amen.
  Det kan kort kort kortes ned til et par små søte ord: RESPEKT OG FOLKESKIKK.

  Takk for meg.

 8. 15 Mikaela 9. May 2011 at 02:40

  Det er klart åndverksloven betyr noe på nett, og det er klart man kan gjøre noe! Det er en grunn til at den loven er der, og det er ikke så himla vanskelig og skaffe seg ip-en til personen bak den anonyme bloggen. Da kan du visst politianmelde, og det svir. Ikke fordi jeg tror noen vil ta det veldig seriøst, men som et lovbrudd vil det bli konsekvenser, uansett om det er på nett eller ikke.

  Å si at åndverksloven ikke betyr noe på nett er det samme som å si at mobbing på nett ikke er mobbing, bare fordi det er på nett.

 9. 17 Ida 9. May 2011 at 08:52

  Helt enig Karianne. Det handler ikke bare om lover og regler, eller om det kalles stjeling eller ikke. Det dreier seg om respekt, at folk respekterer hverandre og det de måtte legge ut av ord på internett. Har du hodet og hjertet på riktig sted forstår du at du ikke skal kopiere rett av andres tekster, enten det er en lov om det eller ikke. Men om folk lar seg inspirere, det er jo bare koselig. :)
  Men hva oppnår folk ved å ta æren for noe andre har skrevet?

  • 18 arikanne 10. May 2011 at 16:13

   Tja. I dette tilfellet var det jo ros og fine ord i kommentarfeltet som vedkommende hadde takket for i øst og i vest…

   • 19 Ida 10. May 2011 at 21:24

    Men for personen selv så kan det jo ikke føles helt godt når man vet at noen andre har skrevet det, innerst inne må de jo vite at rosen ikke er til dem. Eller, jeg veit jo ikke, kanskje de faktisk klarer å sebort ifra det, eller så trenger de kanksje oppmekrsomheten, uansett om den skulle være bra eller dårlig… haha må le, der sitter de å takker for andres arbeid!

 10. 20 Destgirl 9. May 2011 at 09:30

  Skjønner deg veldig godt, det er faktisk mye verre å stjele en tekst man har skrevet fra hjerte og sjel enn en mobil..
  Håper det ikke blir for mye av det fremover.
  Du er flink til å skrive og ordlegge deg.

 11. 22 Linn L. 9. May 2011 at 11:28

  Herregud, det er bare tragisk. Bloggeren vet jo selv at dette ikke er noe h*n har skrevet, så jeg kan ikke helt forstå at vedkommende føler stolthet ved å poste det overhodet? Selvfølgelig er dette å regne som et enormt stort kompliment til deg, at noen andre faktisk synes du skriver så bra at h*n vil ha creds for det. Men (den fraværende…) etikken bak det er bare kvalmende.

  Skjønner godt at du blir forbanna, uavhengig av hvilke lover som finnes!

 12. 24 Marthe 10. May 2011 at 11:09

  Kjenner jeg selv blir irritert når jeg leser slikt og hører om det, vet jo fler som har blitt utsatt for det samme i det siste. Hva skjer med folk sånn at de vil kopiere og gjøre det til sin egen historie? Hva får en til å gjøre noe sånn.. Åh.. Føler med deg vennen! skal være på vakt hvis jeg ser noe lignende! Man merker jo hvordan folk skriver og ordlegger seg når man har fulgt med på hverandre en periode, så jeg skal si i fra hvis jeg ser noe <3

 13. 26 Lily-Sophia 12. May 2011 at 06:08

  Trist når noen tar æren for det man har kopiert fra en annen blogg.
  Det er patetisk igrunn…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Bloggen skrives av Aria, 25 år.

Mer om meg og bloggen, finner du [HER].

Bloggen inneholder sterke bilder og det finnes innhold som kanskje kan virke triggende enkelte.

Jeg har to hunder jeg til stadighet nevner, lille Zahra som er av rasen italiensk mynde, født i 2006 og Nick, en whippetgutt som ble født i 2012.

Skriving er terapi. Tekstene er personlige, les med respekt.

Alle bildene er tatt av meg selv, med mindre det står kilder under.

Ber om at © respekteres, både i forhold til tekst og bilder!

Kontakt:
ariaolea@gmail.com

Kategorier

Arkiv

Advertisements

%d bloggers like this: