Svar på spørsmål om Emosjonelt Ustabil Personlighetsforstyrrelse.

1.) Er det noe du gjør som kan gjøre humøret bedre når du kjenner at du har en tung dag?
Det hjelper å få gjort NOE. Hva som helst egentlig, bare å vite at jeg greier trivielle ting. Dårlige dager tilbringes i senga, og det er ikke akkurat en distraksjon fra hva som nå enn måtte plage.

2.) Hva la behandleren din vekt på i forhold til da du fikk diagnosen Em. ustabil? Om du veit da…
Emosjonelt ustabil er ikke det samme som personlighetsforstyrrelsen. Jeg skal ikke påstå det med hundre prosent sikkerhet, men alle kan være emosjonelt ustabil en gang i blant! “Personlighetsforstyrrelse” er varig over lengre tid, ikke noe som varierer fra en dag til en annen, men over tid, måneder og år. Jeg er “stabilt ustabil”, om jeg kan si det på den måten. Det vil si at jeg kjenner meg selv og vet hva som kommer eller kan komme. At svingningene med tanke på det emosjonelle er stabile, selv om det er ustabilt. Vet ikke riktig om jeg får forklart poenget her nå, men jeg håper det er forståelig.
Selvfølgelig vektlegges de diagnostiske kriteriene og symptomene også, både de synlige symptomene og de følelsesmessige.

“For at diagnosen emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse skal kunne stilles må de generelle kriteriene for personlighetsforstyrrelse være til stede på tvers av situasjoner og være vedvarende over tid. I tillegg må minst tre av symptomene/væremåtene som er beskrevet ovenfor (under «impulsiv type» eller «borderline type» eller begge) være til stede.”
Les mer om Emosjonelt Ustabil Personlighetsforstyrrelse  HER.

Og om noen skulle lure, så er det Borderline type jeg har.

3.) Hvordan er svingningene dine? Jeg selv er så svingbar at jeg selv ikke greier å henge med om dagen…
Svingningene går fra ett ytterpunkt til det andre. Den ene dagen kan være super, at jeg føler meg bra, får ting gjort, føler at jeg mestrer noe, oppnår noe eller gjør noe bra, mens senere samme dag finnes det hverken vits eller mening med noe som helst. Det som er slitsomt er at det er SMÅTING som kan utløse nedturen. Når nedturen først kommer krypende blir det ikke bedre før etter at jeg har sovet, og av og til tar det “noen dager”. Å stresse mye eller være veldig sliten gir ofte en emosjonell nedtur. Nedturene er ganske vanskelige å skulle holde ut. Jeg har trang og impulser til å gjøre gudene vet hva (mot meg selv), det finnes ikke morgendag, ingenting betyr noe, jeg betyr ikke noe – og hele den remsa der, så en av strategiene jeg bruker er å utsette “problemet” eller trangen. “Hvis jeg fortsatt har trang til å gjøre ditten eller datten om TO dager, da kan jeg gjøre det. MEN, det innebærer at jeg MÅ gjøre alt som er normalt og alt jeg burde gjøre, gå på skolen, rydde, komme meg ut. Hvis jeg kun ligger to dager i senga med intensjon om å vente i to dager er det ikke gyldig”.
Det viktigste for meg, når nedturen kommer, er å få tiden til å gå. Om jeg kommer hjem fra skolen, sliten og tungsinnet, så spiller det ingen rolle hva jeg gjør for å få tiden til å gå. Kanskje greier jeg ikke å gjøre alt jeg “burde” gjøre, men så lenge tiden går – uten dårlige impulser eller lignende, så er det GREIT. Så får jeg heller forberede meg på at neste dag får jeg PRØVE igjen, eller fortsette om du vil

4.) Også lurer jeg på om du “overanalyserer” alt du kommer over..? Tenker igjennom alle mulige utfall i forhold til hva du tar deg til (evt ikke tar deg til)
Kanskje? Det er litt vanskelig å skulle forklare det i så tilfelle. La oss si at jeg har en dårlig impuls eller et sterkt ønske om å skade meg selv, da pleier jeg å tenke konsekvenser, veie fordeler og ulemper av konsekvensen opp mot hverandre, for deretter å kunne bli enig med meg selv om det virkelig, virkelig er verdt det, eller om det bare er en dårlig idé jeg burde greie meg foruten.
Så, både ja og nei? Det gjelder ikke alt jeg gjør i alle fall.

Advertisements

6 Responses to “Svar på spørsmål om Emosjonelt Ustabil Personlighetsforstyrrelse.”


 1. 1 christine 15. February 2011 at 17:07

  Hva vil du si er/var værst? Spiseforstyrrelsen eller selvskadingen?

 2. 3 Benedikte 15. February 2011 at 18:39

  Så flink og ærlig du er, Karianne. :)

  “Anyone can give up, it’s the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone else would understand if you fell apart, that’s true strength.”

 3. 4 Cathrine 15. February 2011 at 18:54

  TUSEN takk, for veldig gode og utfyllende svar.. Har vært litt fortvilet, og “jaget” veldig etter hva som er galt med meg.. Fikk en ramse med diagnoser da jeg var hos psykologen min i dag da, så en del spørsmål er besvart.. Men hun nevnte både em.ust. og dissosiativ personlighetsforstyrrelse. Stusser litt over det, kan vel ikke ha begge.. Uansett.. Tusen takk igjen – for svar, og for at du blogger! Du aner ikke hva det betyr :-)

 4. 5 lovelyliller: trening ,mat og morro. 15. February 2011 at 19:36

  interessant å lære om den diagnosen. *klemmepå*

 5. 6 Elisabeth 24. February 2011 at 17:30

  Så herlig å høre at du ikke har skadet deg på så lang tid!
  Du skriver og svarer på spørsmålene kjempe bra! Interessant å lese, og du forklarer svarene utrolig godt! Stå på!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Bloggen skrives av Aria, 25 år.

Mer om meg og bloggen, finner du [HER].

Bloggen inneholder sterke bilder og det finnes innhold som kanskje kan virke triggende enkelte.

Jeg har to hunder jeg til stadighet nevner, lille Zahra som er av rasen italiensk mynde, født i 2006 og Nick, en whippetgutt som ble født i 2012.

Skriving er terapi. Tekstene er personlige, les med respekt.

Alle bildene er tatt av meg selv, med mindre det står kilder under.

Ber om at © respekteres, både i forhold til tekst og bilder!

Kontakt:
ariaolea@gmail.com

Kategorier

Arkiv

Advertisements

%d bloggers like this: