Kopiering og Kreditering!

Jeg har noen ord jeg ønsker å ytre om noe som har blitt et aldri så lite irritasjonsmoment for meg.

Som overskriften sier, kopiering og kreditering. Jeg kjenner jeg blir irritert når jeg skriver et innlegg om ett eller annet, også dukker det opp en slags omformulert kopi på andre blogger. Jeg skriver “en slags kopi”, fordi det ikke direkte er en copypaste av mine ord, men budskapet eller temaet er fremdeles det samme som jeg i utgangspunktet skrev.

Her er greia.
Jeg skjønner at mennesker blir inspirert av hverandre. Jeg skjønner at det er lett å lese blogger og plukke opp inspirasjon eller bite seg fast i temaer man har lyst til å ytre sine egne meninger om – for all del, det er helt i orden! Det må man jo få lov til, selvfølgelig!

Men poenget er at du skal gi credit til den som gav deg idéen! Om du ønsker å ytre meningene dine om et tema du ble inspirert av i en annen blogg – så er det på sin plass at du faktisk nevner bloggeren, uavhengig av om det er i positiv eller negativ sammenheng! Om du lar deg provosere av noe som noen har skrevet, så refererer du også til hvem eller hvor du møtte provokasjonen! Du slenger inn en hyperkobling (link), og skriver at du plukket opp noe interessant eller provoserende på den og den bloggen, eller internettsiden, boka eller hva det nå enn måtte være!

Har du aldri skrevet en skikkelig skoleoppgave hvor du har bedrevet research? På slutten setter man opp en kildeliste! Du lister opp kildene dine! Du lister opp filmen/e du har sett etter regissør og tittel, du lister opp bøkene du leser etter forfatter og boktittel, og om du har plukket opp noe på internett, så oppgir du linken! Du henviser til det du har brukt som kilde!
Og om du er blogger og låner bilder fra andre nettsider, for eksempel we[heart]it, imgfave eller deviantart så linker du, oppgir kilden!

For tiden er det mange bloggere som har skrevet innlegg om påvirkningskraft. Eksempelvis kan jeg nevne Liseliten, Frida og Ingeborg. Det blir kanskje mange å ramse opp, etterhvert som flere og flere ønsker å dele sine meninger eller oppfatninger rundt dette temaet. Da er det nok å skrive for eksempel: “For tiden er det mange bloggere som har skrevet innlegg om påvirkningskraft. Jeg ønsker å dele min mening og mine tanker om dette temaet.”

Dette er ikke vanskelig! Dette er ikke en kjempejobb som krever tid, krefter eller energi! Det er fullstendig på sin plass at man faktisk har stolthet nok til å referere til originalen! Det er faktisk høflighet! Om du ønsker deg respekt, om du ønsker å være en respektert blogger, så tar du deg de ekstra sekundene eller minuttene til å faktisk kreditere kilden din!

Advertisements

16 Responses to “Kopiering og Kreditering!”


 1. 1 Alexandra 28. November 2010 at 03:30

  Bra skrevet, Karianne! Er helt enig med deg!

 2. 2 laipai 28. November 2010 at 03:35

  AAAMEEEEN!

  Bout time you said anything ;)

  <3

 3. 3 Stine Schmy 28. November 2010 at 03:42

  GODT poeng. Godt noen sier ifra! :)

 4. 4 Frida S. 28. November 2010 at 12:04

  Nå ble jeg litt paranoid, tror jeg. Det har nemlig hendt at jeg har skrevet om et tema/planlagt å skrive om det, og så har jeg kommet innom en blogg som har skrevet om omtrent akkurat det samme. F.eks, jeg hadde i tankene å skrive litt om dette med at ”spiseforstyrrelsen har et helt eget språk”, og bare timer etterpå dukket det opp et innlegg om akkurat det her på bloggen din. Lot det faktisk ligge x)
  Noen ganger lurer jeg på om jeg ikke skriver noe som jeg henter opp fra underbevisstheten, altså at jeg kopierer noe andre har skrevet uten å være helt klar over det selv. Ordene ”tingenes tilstand”har jeg brukt noen ganger uten å tenke hvor jeg har det fra. (Er det fra deg?)

  Jo, noe jeg synes er litt festlig: I stedet for å kalle min sykdom og mine nedlatende tanker om meg selv for ”Ana” eller noe i den duren, har jeg flere ganger omtalt de som mitt ”Monster”. Ikke at det er verdens mest kreative navn, men det ble plutselig veeeldig mange som hadde et slikt ”Monster” i livet sitt kort tid senere :P

 5. 5 Løvetannjenta 28. November 2010 at 12:10

  Enig med Karianne om at man burde henvise videre til bloggen. MEN skal jeg svare ut ifra mitt eget ståsted, så bruker jeg ikke å linke til blogger når jeg skriver generelt om noe. For selv om det kanskje kan virke gjenkjennende det jeg skriver om, fra en bestemt blogg, så er det ofte det er flere blogger jeg skriver om. I tillegg kan det dreie seg om lukkete blogger, og da ser jeg ikke helt hensikten med å linke egentlig…siden man må bli invitert for å lese.

  Linker du/dere til lukkete blogger, ang. noe dere har lest der?

  • 6 arikanne 28. November 2010 at 13:22

   Linker nok ikke til lukkede blogger, som du sier, hva er poenget? Men det hender jeg skriver en notis likevel “leste på en lukket blogg – dadidasomething”, eller noe i den dur.

 6. 7 haaplos 28. November 2010 at 12:26

  WORD!!!
  Så glad jeg ble av å se dette innlegget nå, håper noen kanskje kan ta et lite hint :D

 7. 8 Solveig @ poona 28. November 2010 at 12:52

  Veldig enig! Synes folk stort sett er flinke med det jeg da, men mulig du har en annen erfaring på det. Synes helt klart man bør gi credit til de man får inspirasjon fra!
  Tenker også litt på det Frida sier, med valg av ord og formuleringer. Det kan være irriterende å se at folk “hermer” eller “tar etter”, men man blir jo påvirket av bloggene man leser, og da kan det være at man tar etter uten å mene det.

  Og så vil jeg bare si at hvis du/noen opplever at jeg gjør det, så vil jeg at man skal si ifra. Det kan kanskje kjennes “slemt” å skrive sånne kommentarer, men jeg vet med meg selv at jeg vil høre det, fremfor at noen går og irriterer seg. Kanskje gjelder det de fleste?

 8. 10 Emilie 28. November 2010 at 13:58

  Jeg er jo helt enig med deg, men føler meg litt truffet akkurat nå. Bruker å surfe gjennom mange blogger, også ligger det i underbevistheten, så kansje en stund etterpå skriver jeg om det – uten at jeg helt veit hvor jeg har det i fra. Skrev nettopp et innlegg som lignet litt på “Pro-fuckings Ana!” innlegget ditt. Skrev innlegget mitt grunnet kommentarer fra mine nærmeste om at jeg må slutte med “tullet” mitt, at jeg er teit, at jeg bare ødelegger for meg selv og at jeg ikke får noe ut av det. Det kan godt hende at det innlegget ditt påvirket meg, men jeg tenkte ikke over det før jeg leste DETTE innlegget. Jeg beklager om du følte at jeg “stjal” noen av ideene dine, og jeg håper du sier i fra om du føler at jeg “stjeler” noe fra deg.

 9. 11 Liljen - life as it is 28. November 2010 at 14:50

  HELT ENIG!! Dette har jeg irritert meg over mange ganger før, da jeg skrev aktivt på liljen-bloggen! Var ofte jeg følte at andre måtte ha vræt innmari inspirert av meg, da et veldig likt innlegg dukket opp enten senere på dagen eller dagen etter at jeg hadde skrevet om et tema. Men aldri noe om “jeg ble inspirert av Liljen” .. Da snakker jeg om de gangene hvor innleggene har gått så mye inn i hverandre, at jeg følte noen stjal meningene mine på en måte..

  Viktig å sette lys på dette, for mange er nok ikke klar over dette.

 10. 12 Dystopia Kaotika 28. November 2010 at 16:43

  Oi!
  Jeg var NESTEN sikker på at jeg hadde inkludert den biten av informasjon på innlegget mitt om påvirkningskraft, men der tok jeg jaggu feil.

  Takk for at du minte meg på det :)
  (Har fiksa på det nå.)

  Sannsynligheten for at jeg har flere slike svin på skauen er stor, da. Hender jeg blir inspirert av andre blogger og spinner videre på en idé – og jeg tror ikke jeg har vært like flink til å kredittere alltid. :/

  Hender også at jeg har skrevet et innlegg på bloggen min, og så leser andres blogger og ser innlegg om samme tema, men totalt urelatert til min. Da har jeg ikke visst at andre også har skrevet om temaet før etterpå, og da har jeg ikke selv nødvendigvis lest andres innlegg og blitt inspirert av dem – det har vært en tilfeldighet (tror jeg).

 11. 13 vaarloek 29. November 2010 at 00:31

  altså, det er virkelig ikke nødvendig å opplyse sine INSPIRASJONSkilder hver gang man skriver et innlegg. det som er viktig er at man opplyser om kilder når man siterer, parafraser eller referer til andre. i bloggsammenheng betyr jo det å slenge inn ei setning og en link til rettebloggen.

  om man føyer seg inn i en trend, en bloggedebatt, og gjør det bevisst, er det jo ganske naturlig å linke og refere til noen andre som har skrevet om samme tema. men på en generell basis trenger man ikke si “jeg leste et innlegg om xxx på bloggen til nn og ble så inspirert at jeg ville skreive mitt eget” hver gang man ser noe som åpner for en tanke eller ti.

  det er en vurderingssak, og kommer an på hvordan man vinkler det.

  mener nå jeg.


 1. 1 Tyveri og kopiering. « Bitre Blomster Trackback on 8. May 2011 at 13:19

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Bloggen skrives av Aria, 25 år.

Mer om meg og bloggen, finner du [HER].

Bloggen inneholder sterke bilder og det finnes innhold som kanskje kan virke triggende enkelte.

Jeg har to hunder jeg til stadighet nevner, lille Zahra som er av rasen italiensk mynde, født i 2006 og Nick, en whippetgutt som ble født i 2012.

Skriving er terapi. Tekstene er personlige, les med respekt.

Alle bildene er tatt av meg selv, med mindre det står kilder under.

Ber om at © respekteres, både i forhold til tekst og bilder!

Kontakt:
ariaolea@gmail.com

Kategorier

Arkiv

Advertisements

%d bloggers like this: